Ørnen letter

Sidste måned skrev vi om drømme, som tager form – særligt med fokus på mange gode tiltag, som blomstrer i OpenChurch – og så skal vi da lige love for at flere drømme fik ben at løbe på. Vi vil gerne tage jer med på rejsen med opstart af RUKAhub.

Ørnen vækkes

Idéen fødes

Allerede da vi flyttede til Zambia for mere end 7 år siden (ja, ikke noget at sige til, hvis vi efterhånden føler os zambianske), var der flere i Andreas’ netværk, som foreslog at man kunne gøre noget med at træne zambianske unge og drive grafisk virksomhed. Det gav på det tidspunkt kun svag genklang hos Andreas og har ligget på hylden.

Men med OpenChurch fik vi et nyt netværk af unge, passionerede zambianske talenter. Der var vision og fremdrift – her kunne vi pludselig se drømmen tage form. En af de største glæder ved OpenChurch har været mødet med en ny generation, som tænker så markant anderledes end tidligere generationer her i landet. Det rammer lige ind i vores drøm om at træne og udruste en ny generation – også når det gælder deres mulighed for at udvikle potentiale og forsørge sig selv.

Ørnen får vinger

Lancering af RUKAhub

Lørdag d. 12. januar slog RUKAhub dørene op for sit allerførste seminar – og lancering af selve hub’en. “RUKA” er swahili og beskriver den bevægelse, som foregår, når en ørn letter. Den samme bevægelse ønsker vi at se mange zambianske unge lykkes i. Gennem læringsnetværk, mentorering og karakterdannelse, bliver de givet en unik mulighed for at “lette” i livet og gøre drømme og talenter til virkelighed og levebrød.

Anledningen for lanceringen netop denne dag var besøg fra Danmark med forretningsmanden Carsten Skovlund. Han har selv tidligere haft en drøm om at starte en innovationshub i Afrika – det var dengang at idé og design på RUKA blev udviklet – men det blev alligevel ved tanken. Andreas og Carsten har kendt hinanden gennem mange år, og pludselig krydsede drømmene hinanden og synergi opstod. Carsten har på den måde været en meget vigtig mentor for Andreas i dette forløb.

Carsten's undervisning om virksomhedens vision og dna, og de mange muligheder, som er på det Afrikanske marked.

Ørne tiltrækkes

Et netværk opstår

Den nye hub har været som en magnet for talenter og forretningsfolk i byen.

Gratis internet!

Under Carstens besøg fik Andreas og han indledt et samarbejde med landets største internetudbyder, som er begejstret over at kunne tilbyde hurtigt, fibernet – helt gratis! (Sidenoten er at internet er en dyr udgift i Zambia, og at mangel på internet betyder unge har begrænset adgang til uddannelse og læring på nettet. Ubegrænset internet giver RUKA helt unikke muligheder.)

Stifter åbner døren for samarbejde

De mødtes også med BongoHive, som er en tilsvarende hub i Lusaka, 6 timers kørsel væk. Derudover findes der i øvrigt ingen andre innovationshubs i landet. BongoHive har været igang i 10 år har hjulet mange unge med opstart af virksomhed. Stifteren af BongoHive er allerede blevet en vigtig del af netværket, og han slog da også vejen forbi RUKA lokalerne i sidste uge.

Mariott Hotel begejstret for idéen

RUKA havde arrangeret et forretningsseminar, med Carsten som taler, i løbet af samme uge. Der var mange forslag til lokalevalg, men Andreas havde en kontakt, som mente at han kunne skaffe lokaler på et Marriot Hotel, som er byens bedste. På den kontakt gik Andreas til møde med ledende chef, som syntes at RUKA hub lød så spændende, at hun gerne ville stille lokaler gratis til rådighed, både nu og til kommende events!

Universitet kobler sig på visionen

Vi har øje på et stort kristent, amerikansk universitet i byen, både med kontakt til OpenChurch og RUKAhub. RUKA ønsker at danne bro mellem uddannelse og forretningslivet, så en god kontakt og samarbejde med uddannelsesstederne er vigtig. Heller ikke her, var det svært at lande en aftale. Northrise University ser frem til i at kunne arbejde med RUKA, som universitetet får udviklet sin entreprenør-linje.

Og så lige en tur i radioen

SunFM, som vi tidligere har besøgt i forbindelse med opstart af OpenChurch sidste år, var også klar tl at give sendetid til RUKA. Samson og Blackmyth fortalte om deres rejse med at tage mod til sig, træde ud, men have en mentor og et netværk i ryggen. De unge prægede programmet, mens Carsten og Andreas kunne lægge lidt guldkorn indimellem. Endnu en god anledning til at sprede nyheden om RUKA.

En kop kaffe og en god snak

Kan man tale om åbne døre? Er det ikke sådan historien ser ud, når vi giver hvad vi har, og så lader Gud komme til? Måden som mennesker har koblet sig på projektet og afdækket forskellige områder, som ikke ligger indenfor Andreas’ kompetencer, har for os været helt utroligt at følge. Næste uge byder på flere møder med nye, spændende mennesker, som gerne vil involveres eller sprede nyheden, og Andreas’ opgave er at brygge en kop kaffe og dele sit hjerte – visionen om RUKAhub.

Flyv med

Du kan selv følge med i RUKA udviklingen her. Blandt de næste skridt hører også en bedre forankring af et RUKA bagland i Danmark, men mere om det senere.

Inden vi helt slutter af. STOR TAK til Carsten Skovlund for hjerte og passion, og den helt uundværlige sparring som du giver til projektet!